Marmor

Marmor (gresk: marmaros, "skinnende stein") er en metamorf bergart som hovedsakelig består av mineralet kalsitt (en krystallinsk form for kalsiumkarbonat CaCO3), som betyr at steinen inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Ren, hvit marmor dannes ved metarmofose av veldig ren kalkstein. De karakteristiske årene på mange fargede marmorvarianter kommer vanligvis av urenheter i mineralene, fra leire, sand, slam eller jernoksid. 

Lagerførte størrelser (hos produsent): 100x100, 305x305, 306x610mm.
Ikke-lagerførte størrelser: 50x50, 100x300, 200x200, 600x600mm.


Overflater

Samtlige marmor varianter fås med slipt og polert overflate. Botticino og Nero Marquina fås ytterligere i tromlet utgave (som vist på bildene). Travertin marmor har naturlige "hull" i overflaten og fås derfor sparklet til innvendig bruk.


Overflatebehandling

Bruksområder hvor det er utsatt for flekkdannelser, anbefales det en overflatebehandling. Nedenfor gjengis de tre mest brukte behandlingsformene:

  1. "Usynlig" overflatebehandling ved bruk av nanoteknologi fra SurfaPore eller Akemi. Denne behandlingsformen gjør steinen mer resistent mot vanninntrenging og flekker, og etterlater ingen form for filmdannelse. 
  2. Polish/voks som gir en filmdannende overflate og tetter porene godt. Anbefales i de tilfeller hvor man er svært utsatt for fukt og flekker, som på bad og benkeplater. Ikke anbefalt på gulvarealer hvor det trafikkeres da det vil danne "stier". 
  3. Fargeforsterkende overflatebehandling som er vann- og smussavvisende og gir steinen økt fargekontrast.