TREND 2019

av Jorunn Tharaldsen, trendekspert i Modena Gruppen

2019-02-06 16.03.52.jpg

Ditt personlige velværerom

Den økologiske trenden har smittet over på hvordan vi innreder hjemmene våre. Langsiktighet, miljøbevissthet og kvalitet har aldri føltes viktigere enn nå. Det har skjedd en bevisstgjøring på bruk-og-kast-mentaliteten. Mange ønsker å ta bort det overflødige, og velger heller kvalitet fremfor kvantitet. 

"Når vi lukker baderomsdøren er det et ønske om å få være i fred og i ro"

2019-02-06 16.24.56.jpg

Når vi renoverer eller bygger baderom i dag, bygger vi mer enn et praktisk / teknisk rom. Vi bygger et rom hvor man kan være helt seg selv og senke skuldrene. Det er her vi er avkledde, sårbare og eksponerte. Når du kommer dit hen at du våkner om morgenen, og ikke trenger å ta sats for å komme deg inn på baderommet, men kjenner at du går i fra én komfortsone til en annen. Da har du lyktes. 

Romløsningen

Utbyggere i dag beveger seg i grenseland på hvor små bad vi i lengden vil trives å bo med. Det er derfor enda viktigere med gode og smarte romløsninger. Vi overøses med bilder av enorme luksus bad, men det hører de færreste til av de som bosetter seg i urbane strøk. Virkeligheten for de fleste er kampen om å beholde effektiviteten og luksus følelsen på langt færre kvadratmetre. Hver cm utnyttes, og det har vel aldri vært så mange muligheter til å få tilpassede løsninger. MEN vi ser også gode tegn på at de som bygger skreddersydde hus prioriterer badet. Da er det duket for rom til doble dusjer, badekar og sitteplass. Egne bad knyttet til hoved soverommet bygger opp under luksusfølelsen og behovet for helt egen sone. 

Marazzi_Mystone_Lavagna_001.jpg.1920x0_q75_crop.jpg

Farger og utvidet materialmiks

Vi liker fortsatt nøytral stil, men nå skal det være med organiske undertoner og gjerne litt mørkere. Slipt betong, kalkstein og terrazzo med små og store fragmenter. Marmoren er blitt modigere, og fremstår med tydeligere og større årer, samt i et større utvalg farger. De nye nøytralene er alt i fra greige til de dempede fargene av grønn, blått og varm brun. En nøytral base som står seg lenge uten å bli umoderne. 

Flis er det sikreste og mest holdbare valget til våtsoner, det kommer vi ikke utenom. Men flere velger å male deler av rommet for å få inn farger på badet. En materialmiks av både ulike typer flis og i kombinasjon med andre type overflater - som maling og mikrosement. Men helheten av materialmiksen synes, og kommer veldig godt frem i innredning og detaljer. Bruk av lyse treslag, nøktern design, rene linjer og enkelhet. Svakt fargede servanter og toaletter er også en tydelig tendens som kommer mer og mer. 

Modena samarbeid med Foss Bad. Foto: Anne Bråtvedt

Modena samarbeid med Foss Bad. Foto: Anne Bråtvedt

Marazzi_Mystone_Lavagna_031.jpg.1920x0_q75_crop.jpg

Armatur

Svart dramatikk eller varmt gull; lekre svarte detaljer som i rammene til dusjdørene, armatur og som farge på toaletter og servanter. Eller som tilskudd på toalettrullholder, håndkleholder etc.

Fortsatt har vi armatur i messing og gull, men med en finish som er mer matt, slipt og subtil for å skjule fingeravtrykk, såpe og vannsøl. Disse varme tonene som er i gull og messing passer inn i så mange ulike settinger. 

"Et materialvalg som kan ha flere uttrykk - ved bare å skifte ut tilbehøret, er i tråd med å tenke bærekraftige løsninger"

ELEGANCE_STILL_LIFE-760x1024.jpg

Formater

Aktuelle formater som 60x60, 75x75 og 60x120cm. Om man går for et kvadratisk eller rektangulært format, bestemmes gjerne av uttrykket på flisen. Enkelte serier ter seg bedre med et rektangulært format, og visa versa. Men større format fra 60x60cm og oppover er kommet for å bli. Det er en myte at et lite rom må ha små fliser. Et lite rom kan faktisk virke større med store format.


Bricks

Bricks har fått en ny epoke! Mens bricks tradisjonelt sett har blitt lagt i forbandt, ser vi nå at den gjerne skal settes stående, ha taktile overflater med følelsen av håndlaget, og gjerne i en farge. Både matt og glossy. 


Fiskebein og chevron

Fiskebein og chevron er i vinden som aldri før, dette er tidløse klassikere og gir rommet et løft. Legges på vegger som gulv.  

UNIQUE_TITANIUM_CHEVRON-201735683_PART_1.jpg

Mosaikk

Moasikken seiler inn med større biter, og igjen natursteinsflis i fiksebein, eller som trapes med betonglook.

Alpes+mos.+Enigma+Grey+rett.+30x34.jpg

Mosaikk i den mer tradisjonelle størrelsen, 2x2cm legges nå på hele flater - i tak som på gulv og vegg, og ikke i distinkte nisjer eller kolonner som vi har sett tidligere. Bruker man mosaikk på en konsekvent måte, som vist her i prosjektet av sivilarkitekt Espen Surnevik, oppnår man en tydelig og selvsikker velværesone. 

arkitekt-enebolig-espen-surnevik-EAK-10.jpg

Utvidet bruk av flis

En tydelig trend er at vi nå tør å bruke flis utover baderom og gang. Boliger bygges gjerne med én og samme flis i hele etasjer for å få en god flyt med et dempet og konsekvent uttrykk.

01_livingToio_678_VeniceVilla_Silver.jpg
2019-02-06 19.11.33.jpg

Treflis begynner å bli “akseptert”

I trenasjonen Norge er vi vandt med bruk av ekte tre, og ønsker gjerne å bruke det i størst mulig grad - både med hensyn til det varme uttrykket, men også på grunn av lett tilgang til råvaren. Begrensningene finner man allikevel i belastede og utsatte områder som bad, gang, kjøkken, restaurant og butikk. Med treflis beholder man den varme looken, samtidig som man får et slitesterkt og vedlikeholdsfritt produkt. Med dagens teknologi har man også klart å gjenskape de taktile overflatene som bringer fram håndverksfølelsen, og uten gjentakende mønster.

Treflis kommer i et stort utvalg ulike formater - også som fiskebein, chevron, mosaikk og små kvadrater som danner grunnlag for unike leggemønstre.

2019-02-06 18.45.17.jpg
Marazzi_Treverkdear_000.jpg.1920x0_q75_crop.jpg